Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Bisztynku

ul. Kościelna 39. tel. 897188146. email: mopsbisztynek@op.pl

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Start Dożywianie

Dożywianie

Email Drukuj PDF

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z

EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM2017

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018,  a jej celami szczegółowymi są:

a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,

b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,

c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,

d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Olsztynie [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
  2. Sposób kwalifikacji:
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

  1. Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
  2. Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej  trzech artykułów spożywczych  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo  a wchodzących  skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
      1. groszek z marchewką 4 kg,
      2. fasola biała 4 kg,
      3. koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
      4. buraczki wiórki 1,05 kg,
      5. powidła śliwkowe 1,5 kg,
      6. makaron jajeczny 4,5 kg,
      7. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
      8. ryż biały 4 kg,
      9. kasza gryczana 2 kg,
      10. herbatniki maślane 0,6 kg,
      11. mleko UHT 7 l,
      12. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
      13. gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
      14. szynka drobiowa 3 kg,
      15. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
      16. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
      17. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
      18. cukier biały 4 kg,
      19. olej rzepakowy 4 l;
  3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  4. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
  5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
  6. Żywność wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

Z A P R O S Z E N I E

W dniu 21.03.2017r. o godz. 10.00 odbędą się warsztaty dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Bisztynku korzystających z dożywiania w ramach

Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2016.

Warsztaty organizowane są przez Zarząd Rejonowy Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Bartoszycach w ramach działań towarzyszących POPŻ i odbędą się w następujących formach:

- warsztaty kulinarne,

- warsztaty dietetyczne dotyczące zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności,

- warsztaty edukacji ekonomicznej.

Osoby zainteresowane prosimy o zgłoszenie się do MOPS w Bisztynku /pokój nr 4/

w celu wypełnienia deklaracji uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

Zapraszamy do aktywnego uczestnictwa.

_____________________________________________________________________________________________________

Od dnia 1 stycznia 2017 r. obowiązuje nowe kryterium dochodowe będące podstawą do udzielenia pomocy żywnościowej w ramach PO PŻ, stanowiące 200% kryterium uprawniającego do świadczeń z pomocy społecznej i wynosi odpowiednio 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1028 zł dla osoby w rodzinie, zgodnie ze zmianą Wytycznych Instytucji Zarządzającej z dn. 28.12.2016 r.
Kryterium to jest jednakowe dla wszystkich osób, które ubiegają się o pomoc  żywnościową w ramach Programu.

____________________________________________________________________________________________________________________

 

Dnia 14.01.2016r. o godz. 11.00 odbędą się warsztaty dietetyczne dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Bisztynku

Warsztaty odbędą się w Centrum Informacji Turystycznej

w Bisztynku przy ulicy P.Findera 2

Warsztaty realizowane są w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2015.

Podczas warsztatów podopieczni Ośrodka będą mogli zapoznać się z zasadami prawidłowego odżywiania i oddziaływaniem żywienia na zdrowie.   Dodatkowo poznają zasady planowania jadłospisu dla siebie i całej rodziny z uwzględnieniem, otrzymanych w ramach Programu, artykułów żywnościowych.

____________________________________________________________________________________________

Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od połowy maja 2015 roku rozpocznie się realizacja Podprogramu 2015, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest wspófinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Do końca kwietnia 2016 roku w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Bisztynku, osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych.
Do końca kwietnia 2016 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu: makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, kawę zbożową, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, sok jabłkowy, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową , klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.
Oprócz wsparcia żywnościowego, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Bisztynku, realizować będzie cykliczne działania:
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,                                                                       - - warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Osoby korzystające ze wsparcia Programu w naszym województwie będą mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. O szczegółach informować będziemy na bieżąco. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.
Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone  w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.
Podprogram 2015 jest kontynuacją Podprogramu 2014, w ramach którego Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Bisztynku  objął wsparciem żywnościowym 570  osób. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania dodatkowe. Uczestnikom programu przekazywane były  ulotki dotyczące zdrowego trybu życia, właściwego żywienia dzieci, młodzieży  i dorosłych, przykładowe jadłospisy z artykułów przekazywanych w ramach programu.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

DZIAŁANIA DODATKOWE REALIZOWANE W RAMACH
PROGRAMU OPERACYJNYEGO POMOC ŻYWNOSCIOWA 2014-2020




  • Spotkania edukacyjne na temat wspierania rodzin przeżywających trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych, przemocy w rodzinie i profilaktyki uzależnień – /zorganizowane w  szkołach podstawowych na terenie gminy /
  • Wsparcie psychologiczno-terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
  • Spotkanie z rodzicami uczestniczącymi w projekcie „Na karuzeli macierzyństwa” dot. komunikacji międzypokoleniowej i informacji „jak mogę pomóc sobie i innym”.
  • Dyżury w punkcie konsultacyjno-informacyjnym, poradnictwo ds. alkoholizmu, narkomanii i przemocy w rodzinie.
  • „Zdrowa żywność”  - nauka pieczenia chleba, słodkich bułeczek i robienia domowego masła /uczniowie szkoły podstawowej w Sątopach/
  • „Zdrowa żywność”  - nauka pieczenia chleba, domowej pizzy,  przygotowanie zdrowych przekąsek  /uczestnicy zajęć w świetlicy środowiskowej w Bisztynku i Sątopach/.

____________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Dnia 19.08.2015r. o godz. 11.00 odbędą się warsztaty dietetyczne dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Bisztynku

Warsztaty odbędą się w Centrum Informacji Turystycznej

w Bisztynku przy ulicy P.Findera 2

Warsztaty realizowane są w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2015.

Podczas warsztatów podopieczni Ośrodka będą mogli zapoznać się z zasadami prawidłowego odżywiania i oddziaływaniem żywienia na zdrowie.   Dodatkowo poznają zasady planowania jadłospisu dla siebie i całej rodziny z uwzględnieniem, otrzymanych w ramach Programu, artykułów żywnościowych.

 

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od połowy maja 2015 roku rozpocznie się realizacja Podprogramu 2015, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Zadania wynikające z PO PŻ realizowane będą przez MIEJSKI OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W BISZTYNKU
Oprócz wsparcia żywnościowego, powadzone będą działania w zakresie wsparcia psychologicznego i socjalnego dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Osoby korzystające ze wsparcia Programu będą mogły też wziąć udział w  warsztatach dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia mającch na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz warsztatach edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych). O terminach warsztatów będziemy informowali na bieżąco.
Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.
Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej będzie przekazywana do osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone  w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (813 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 684 zł dla osoby w rodzinie).
Od lipca 2015r. do końca lutego 2016r. osoby które zostały zakwalifikowane przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Bisztynku (500 osób), będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich następujące produkty: makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową, klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.

Podprogram 2015 jest kontynuacją Podprogramu 2014, w ramach którego objęliśmy wsparciem żywnościowym 500 osób. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania w zakresie wsparcia psychologicznego, socjalnego (w tym prowadzenia gospodarstwa domowego) osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.


Poprawiony: środa, 30 sierpnia 2017 06:30  

Świadczenie wychowawcze

Świadczenie „Za życiem”

Zamówienia publiczne

Elektroniczna Skrzynka Podawcza